Το μπλούμπερι ή μύρτιλο θεωρείται το ελιξίριο της μακροζωίας. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως ο φύλακας της υγείας μας και σίγουρα όχι άδικα, αφού έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτένιο, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Μπορεί έτσι να αποτελέσει ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.
Μελέτες έχουν δείξει πώς το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός του μύρτιλου θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης.
Προστατεύει από διαβήτη, ρυθμίζοντας τα επίπεδά του σακχάρου στο αίμα και επιδρά έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη νυχτερινή όραση. Στο Β Παγκόσμιο πόλεμο το κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες οι πιλότοι για να έχουν πιο οξυδερκής όραση και να επιτυγχάνουν στις αποστολές τους.
Τα μύρτιλα μπορεί να τρώγονται σκέτα ή να συνοδεύουν ένα πρωινό γεύμα με γάλα ή να αποτελούν μέρος smoothies. Συνίσταται ωστόσο να καταναλώνονται μόνα τους κι αυτό γιατί οι πρωτεΐνες του γάλακτος εμποδίζουν την αφομοίωση των ωφέλιμων αντιοξειδωτικών συστατικών του φρούτου.
Αρκούν 200 γραμμάρια μύρτιλα την εβδομάδα για να αυξήσουμε κατά 9% την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.