Καλάθι 0 x

Dr nut!

/
Dr nut!

Επιστημονικές μελέτες συστήνουν τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα ως «φάρμακο» πρόληψης ασθενειών και συστατικό μακροζωίας. Ακούστε τους ειδικούς!

Στους ξηρούς καρπούς έχουν αποδοθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί χαρακτηρισμοί για να αναδείξουν την αξία τους στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται. Μερικοί από αυτούς είναι, «ελιξήριο ζωής» ή «ελιξήριο μακροζωίας», ευεργετικοί, θρεπτικοί, προσφέρουν τόνωση και ενέργεια, είναι… superfoods. Όλα αυτά είναι τυχαία; Σαφώς και όχι.

Πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν εμπεριστατωμένα και ανέλυσαν στις μελέτες τους γιατί οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως και παράγωγα αυτών, θα πρέπει σχεδόν απαραιτήτως να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας. Απλά διότι τα οφέλη από την κατανάλωση τους είναι ανεκτίμητης διατροφικής αξίας.

Αποτελούν τον παράγοντα εκείνο που δίνει την λύση σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση: Όταν ο χρόνος είναι λίγος, οι καθημερινές ανάγκες πολλές, οι απαιτήσεις αυξημένες και ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει όχι μόνο και απλά να λειτουργήσει, αλλά και να αντεπεξέλθει σε σειρά προκλήσεων, τότε βγαίνει το σακουλάκι ή το βαζάκι από το ράφι της κουζίνας, το συρτάρι του γραφείου, την τσάντα της κυρίας, του μαθητή ή του αθλητή με τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα ή έναν συνδυασμό αυτών και δίνει την λύση.

Τα οφέλη για την υγεία μας από την με μέτρο και σύστημα κατανάλωση ξηρών καρπών είναι πλέον αμέτρητα. Καταγράφονται σε μελέτες ιατρών, διαιτολόγων, πανεπιστημίων κτλ. Το σημαντικότερο δε, η διατροφική τους αξία φαίνεται στην πράξη, όπως και οι θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τις έρευνες έχει αποδειχτεί ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα πείθουν και τον πλέον δύσπιστο γιατί οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι και ευεργετικοί. Τα αμύγδαλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μία χούφτα καρύδια μας δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, δύο χούφτες κελυφωτού φιστικιού ισοδυναμούν με μία μερίδα κρέας, ο κουκουναρόσπορος είναι συνώνυμο των πολυβιταμινών και σπόροι όπως ο ηλιόσπορος και ο κολοκυθόσπορος συνώνυμο βεβαίως των λαχανικών, τα στραγάλια συνιστούν ένα πλήρες γεύμα και η σταφίδα περιέχει βιταμίνη C αντίστοιχη του πορτοκαλιού.

Αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι ξηροί καρποί συνίσταται από τους επιστήμονες ως τρόπος ζωής για την πρόληψη ασθενειών. Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και από την εκδήλωση κάποιων μορφών καρκίνου.

Δεδομένου ότι η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για να προσδιορίσει τα οφέλη της κατανάλωσης των ξηρών καρπών στον ανθρώπινο οργανισμό συνεχίζεται και οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το iamthenut.gr θεωρεί υποχρέωση του να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και θα το πράττει με κάθε ευκαιρία.

iamthenut.gr