Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ωφελούν σημαντικά την υγεία. Ανεξαρτήτου μεγέθους, ποικιλίας, χρώματος ή γεύσης είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες και πρωτεΐνες.
Η κατανάλωση τους συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας την «καλή», προστατεύοντας έτσι την υγεία της καρδιάς.
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Μία μερίδα 30 γραμμαρίων παρέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε.
Αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα, πέραν της βιταμίνης Ε, συνδέονται με την υγεία του δέρματος (π.χ. αποφυγή γήρανσης και καθυστέρηση ρυτίδων ή περιορισμός τους). Ανάμεσα τους ο ψευδάργυρος και το λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ.
Αποτελούν, τα αμύγδαλα, βασική πηγή ασβεστίου (απαραίτητο για την ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών), καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), κάτι που σημαίνει ότι βοηθούν στο να αυξάνεται αργά το σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή συμβάλουν στην επίτευξη του ελέγχου του σακχάρου. Ιδανικό λοιπόν για διαβητικούς.
Περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που δίνουν την αίσθηση του κορεσμού στο στομάχι, βοηθώντας στη διαχείριση και μείωση του σωματικού βάρους.
Ο φλοιός του αμυγδάλου περιέχει προβιοτικές ενώσεις που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα, ενώ στο φλοιό κρύβεται και ένα μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών του δράσεων.
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Χετταίοι, οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι βεβαίως που γίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης καβουρδισμένα ή ωμά, τριμμένα ή ολόκληρα, αποφλοιωμένα ή με φλοιό χρησιμοποιούνται ευρέως και στη ζαχαροπλαστική.