Καλάθι 0 x

Υγεία και Διατροφή

/
Υγεία και Διατροφή

Σε μία εποχή που οι καθημερινές απαιτήσεις και υποχρεώσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, με τα πλούσια θρεπτικά τους συστατικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορούν να αποτελέσουν μια ξεχωριστή διατροφική επιλογή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή υγεία.

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στη λίστα με τα μεγαλύτερα «δώρα» της φύσης προς τον άνθρωπο, με τεράστια διατροφική αξία. Αν και είναι «μικροί στο μάτι», από μόνοι τους αποτελούν μια ξεχωριστή, μια σπουδαία κατηγορία τροφίμων, αφενός επειδή είναι πολύ νόστιμοι, αφετέρου διότι με την καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας προσφέρουν στον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τις πολυφαινόλες, τις τανίνες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που χρειάζεστε για να διατηρείτε υψηλά επίπεδα ενέργειας, ενισχύοντας και «θωρακίζοντας» σημαντικά την υγεία σας.

Μια χούφτα από καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια ή φιστίκια ή και ο συνδυασμός τους, προσφέρει σε καθημερινή βάση όλα όσα πολλές άλλες τροφές δεν μπορούν να σας δώσουν. Οι ξηροί καρποί από τη μια πλευρά είναι γευστικοί και από την άλλη, με δεδομένα τα θρεπτικά στοιχεία τους, περιορίζουν αποτελεσματικά ορισμένους από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ανθρώπινου οργανισμού όπως, για παράδειγμα, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, δημιουργώντας ισχυρή άμυνα για την καρδιά, το έντερο και ευρύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μεταξύ των σπουδαίων διατροφικών στοιχείων που προσφέρουν στον άνθρωπο οι ξηροί καρποί, υπάρχει μια σειρά βιταμινών με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

Α) Βιταμίνη Ε: Είναι μια λιποδιαλυτική με ισχυρή αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Β) Μαγνήσιο: Συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Γ) Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συμβάλλουν στον σωστό μεταβολισμό του οργανισμού και απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, διατηρώντας υγιή τα μαλλιά και νεανική την επιδερμίδα σας.

Δ) Σίδηρος: Συμβάλλει στην αποθήκευση του απαραίτητου για τους ιστούς οξυγόνου και προσδίδει την ενέργεια που χρειάζεστε για να νιώθετε δυνατός/ή σωματικά.

Ε) Σελήνιο: Αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό αντιοξειδωτικό στοιχείο. Η κατανάλωση του βοηθά και στην αντιμετώπιση του στρες.

Στ) Χαλκός: Είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεστε για τις καθημερινές δραστηριότητες.

iamthenut.gr