Καλάθι 0 x

/
/
Το super food που μειώνει την χοληστερόλη και το σάκχαρο

Το super food που μειώνει την χοληστερόλη και το σάκχαρο. Μία χούφτα αρκεί για καλύτερη υγεία και δυνατή καρδιά.

Τα φιστίκια Αιγίνης ή κελυφωτά φιστίκια αποτελούν έναν πραγματικά θαυματουργό ξηρό καρπό για την υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο.
Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές. Τα βασικότερα 6 οφέλη ωστόσο είναι τα εξής:
1. Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης
Τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ αντίθετα η υψηλή «καλή» χοληστερόλη (HDL) μειώνει αυτό τον κίνδυνο. Η επιλογή τροφών όπως οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης. «Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που εμπεριέχεται στα φιστίκια είναι ακόρεστα λίπη, που συνδέονται με μειωμένη χοληστερόλη», εξηγεί ο Jim Liu, καρδιολόγος και Κλινικός Βοηθός Καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Ohio State University Wexner. «Υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν άμεση συσχέτιση μεταξύ φιστικιών και χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης». Μια μελέτη ανέδειξε ότι τα φιστίκια βελτιώνουν συνολικά τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ρυθμίζουν κι άλλους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.
2. Αποτελούν ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών
Ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την καρδιακή υγεία είναι τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο και η Β καροτίνη. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα οξειδωτικά, που απειλούν τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. «Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο», λέει ο Ankit Shah, αθλητικός καρδιολόγος και βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Georgetown University. Τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς, διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες Ε και Κ, καροτενοειδών και θειαμίνης, σύμφωνα με ανασκόπηση του The British Journal of Nutrition.
3. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Στους ανθρώπους με υπέρταση συστήνεται συχνά η διατροφή DASH, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 4 έως 5 μερίδες ξηρών καρπών, σπόρων και φασολιών την εβδομάδα. Η τακτική κατανάλωση φιστικιών υποστηρίζεται επίσης από αυτή τη διατροφή. Έρευνα του Nutrients, άλλωστε, έχει αναδείξει ότι μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης την ημέρα συνδέεται με χαμηλή συστολική και διαστολική πίεση.
4. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικό συστατικό με εξαιρετικές ιδιότητες για την συνολική υγεία του οργανισμού. Συμβάλλουν στην πέψη, την απώλεια βάρους, αλλά και την καρδιακή υγεία. Όσοι καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από θνησιμότητα εξαιτίας καρδιακών νοσημάτων, υποστηρίζει ανασκόπηση του Journal of Chiropractic Medicine. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την καρδιακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών, ενημερώνει η Mayo Clinic. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 28 γραμμάρια ξηρών καρπών εμπεριέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης, σύμφωνα με το USDA.
5. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Ένα ακόμη όφελος των φιστικιών συνδέεται με το σάκχαρο. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιακή λειτουργία, ενώ όσοι έχουν διαβήτη ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με το CDC. Η κατανάλωση φιστικιών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, καθώς και συνολικά καλύτερη μεταβολική υγεία σε ανθρώπους με προδιάθεση για διαβήτη, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή του Diabetes Care.
6. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα κελυφωτά φιστίκια είναι πολλά και σε σημαντικές ποσότητες. Ξεχωρίζουν το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο φώσφορος και το κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην μείωση της καρτιζόλης, της λεγόμενης ως ορμόνης του στρες. Λόγω δε της καλής ποιότητας σε φώσφορο, τα κελυφωτά φιστίκια βοηθούν στη βελτίωση της όρασης και την προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.
Η κατανάλωση των κελυφωτών φιστικιών θα πρέπει ωστόσο να γίνεται με μέτρο, καθώς η υπερκατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που κανείς δεν θα ήθελε. Μία ισορροπημένη πρόσληψη είναι περίπου 28 γραμμάρια την ημέρα και καλό θα είναι να προτιμάτε τον καρπό που δεν έχει αλάτι για να αποφεύγετε την περιττή πρόσληψη νατρίου.