Το ταχίνι ή σησαμόπολτος, είναι τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, που έχει θρεπτικά συστατικά τα οποία επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό.
Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αν συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος όσο και για ένα πλήθος βιολογικών διαδικασιών. Αποτελεί δηλαδή το ταχίνι ιδανικό τρόφιμο για τις ομάδες ανθρώπων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, οι αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ διαθέτει καλής ποιότητας λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, το ταχίνι αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων όμως μόνο το 7% είναι τα κορεσμένα («κακά» λιπαρά).
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Έχει επίσης καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πνευματική ευεξία και στη μείωση της κόπωσης.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Πρέπει ωστόσο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης του, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.
Το ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο, να επαλειφθεί σε ψωμί ή φρυγανιές για ένα δυνατό πρωινό, να συμπεριληφθεί σε ταχινόσουπες, σε σαλάτες, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών αντί άλλων ελαίων. Ένα πολύ γνωστό φαγητό που είναι βασικό του συστατικό το ταχίνι είναι το πολύ αγαπητό χούμους (ρεβίθια, ταχίνι, χυμός λεμονιού). Το ταχίνι χρησιμοποιείται επίσης ως βάση στην παρασκευή μπάρας δημητριακών.