Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των σύκων είναι πώς δεν περιέχουν λιπαρά και νάτριο.
Αντιθέτως, τα αποξηραμένα σύκα είναι εξαιρετική πηγή καλίου το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδικαιολόγητη ένταση και άγχος.
Είναι επίσης πηγή μαγνησίου που είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών και πλούσια σε ασβέστιο, περιέχοντας ποσότητα μεγαλύτερη ακόμη και από το γάλα.
Οι φυτικές ίνες που διαθέτουν, όπως και τα προβιοτικά βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, στη φυσική λειτουργία του εντέρου και στην καλύτερη πέψη των τροφών αντίστοιχα. Τα σύκα αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, Κ και Ε, όπως και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Τα σύκα είναι ιδανικά για όσους αθλούνται, αφού η κατανάλωση τους προσφέρει μεγάλες δόσεις ενέργειας και δύναμης.