Οι χουρμάδες αποτελούνται κατά περίπου 70% από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετική πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Περιέχουν λίγα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη και είναι ιδανικοί για όσους κάνουν δίαιτα. Είναι πλούσιοι σε διαλυτές ίνες που βοηθούν στην πέψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ περιέχουν ελάχιστο νάτριο και ενδείκνυνται για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, η οποία ωφελεί την όραση, σε φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, στοιχεία που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Για τον ίδιο λόγο βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα και αποτρέπουν τη συσσώρευση μελανίνης στο σώμα, μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης και ρυθμίζοντας τη λιπαρότητα του δέρματος. Γι’ αυτό η τακτική κατανάλωσή τους κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο φρέσκια και πιο καθαρή.