Το πεπόνι κανταλούπε είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία μας. Περιέχει σε μικρότερη ποσότητα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α κάνει το πεπόνι κανταλούπε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φρούτο συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών και την καλύτερη όραση, αλλά και σε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
Το πεπόνι κανταλούπε διαθέτει επίσης υψηλή συγκέντρωση στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C και β-καροτένιο που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από μολυσματικούς παράγοντες, κάνοντας έτσι πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ειδικά η βιταμίνη C καθαρίζει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από διάφορους τύπους καρκίνου και παράλληλα βοηθάει στην διατήρηση του κολλαγόνου προστατεύοντας το δέρμα και τα μαλλιά.
Η βιταμίνη Β6 που βρίσκουμε στο πεπόνι συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία, αφού εμπλέκεται στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Το κάλιο ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και αρτηριακή πίεση και παράλληλα παρουσιάζει διουρητική δράση.
Τα πολλά θρεπτικά συστατικά που διαθέτει το πεπόνι κανταλούπε μπορούν να δράσουν προστατευτικά κατά της υψηλής πίεσης και χοληστερόλης, ενώ μελέτες έδειξαν ότι το φρούτο μπορεί να έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το συστατικό εκείνο που ευθύνεται για την μείωση των πιθανοτήτων για καρδιοαγγειακά περιστατικά είναι η αδενοσίνη.