Καλάθι 0 x

Οι 10 πολύτιμες τροφές για τη σωστή και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών

/
/
Οι 10 πολύτιμες τροφές για τη σωστή και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών

Διατροφολόγοι συστήνουν τους ξηρούς καρπούς, τα βούτυρα ξηρών καρπών και το μέλι στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών για τη σωστή ανάπτυξη τους.

Οι γονείς πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους καθημερινά ποιοτικά τρόφιμα, τα οποία θα τους εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή τους. Σημαντικό είναι να τηρείται το μέτρο και να υπάρχει ποικιλία. Η διατροφική… εκπαίδευση των παιδιών ξεκινάει από μικρή ηλικία, για να μην πούμε πριν καν έρθει στον κόσμο, κατά τη διάρκεια της κύησης, αφού όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή της μητέρας κατά την κύηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υιοθετηθεί αυτό το μοτίβο διατροφής και από το παιδί στη μετέπειτα ζωή του.

10 τροφές που μπορούν και πρέπει τα παιδιά να τρώνε καθημερινά

Αυγό

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας χρήσιμη για το χτίσιμο ιστών. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Η χολίνη συμβάλει στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Βραστό, ποσέ, ομελέτα με λαχανικά, σαν συστατικό σε αλμυρές ή γλυκές παρασκευές μπορεί να αποτελέσει καθημερινό συστατικό της διατροφής ενός παιδιού.

Ξηροί καρποί

Πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ανόργανα συστατικά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεσμένους ξηρούς καρπούς για την παρασκευή ενός κέικ. Σε παιδάκια κάτω του έτους, τα οποία δεν μπορούν να σπάσουν και να μασήσουν τους ξηρούς καρπούς, αλέστε τους.

Βρώμη

Στη βρώμη θα βρείτε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου και των επιπέδων χοληστερόλης. Ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, διευκολύνοντας παράλληλα και τη λειτουργία του εντέρου. Φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι δύο ακόμα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ιδανική για το πρωινό και το βραδινό γεύμα. Μπορεί να προστεθεί στον κιμά για τα μπιφτέκια ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου, αλλά και να αποτελέσει τη βάση για μια θρεπτική, σπιτική κρέπα.

Φρούτα

Αφήστε τα φρούτα σε μέρος όπου το παιδί σας έχει εύκολη πρόσβαση και οπτική επαφή. Δοκιμάστε να αποσύρετε το μπολάκι με τις καραμέλες ή τα σοκολατάκια από την τραπεζαρία. Βάλτε στη θέση του μια πιατέλα με διαφορετικών ειδών φρούτα εποχής. Καταναλώνοντας φρούτα ένα παιδί λαμβάνει σημαντική ποσότητα νερού, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί σας smothies, κομπόστες. Μπορείτε επίσης να τα ψήσετε στο φούρνο ή να τα προσθέσετε σε άλλες μαγειρικές παρασκευές.

Λαχανικά

Ψητά, βραστά, ωμά, στον ατμό. Η σαλάτα είναι απαραίτητο συστατικό του γεύματος. Αν το παιδάκι σας αρνείται να δοκιμάσει λαχανικά στην αρχική τους μορφή, μπορείτε να τα προσθέσετε σε άλλες παρασκευές π.χ. καρότο στον κιμά που πλάθετε για μπιφτέκια, κολοκύθα πολτοποιημένη μέσα σε σούπα, σουβλάκια με ψητά λαχανικά, ακόμα και μπιφτέκια λαχανικών. Φυσικά και θα χρειαστεί να δοκιμάσει πολλές φορές. Θυμηθείτε πως τα λαχανικά συμβάλουν στην ενυδάτωση, βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας, φέρουν πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και εξισορροπούν τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά με κύριους εκπροσώπους το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το κασέρι συμβάλλουν στο σχηματισμό γερών δοντιών και οστών, εξαιτίας του ασβεστίου που περιέχουν. Το ασβέστιο συντελεί στην μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, στη σύσπαση των μυών και της καρδιάς, στην πήξη του αίματος και στη δραστηριοποίηση ενζύμων και ορμονών. Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ραχιτισμό, κακή οδοντοφυΐα και επιβράδυνση της ανάπτυξή τους. Ωστόσο, υπάρχουν και φυτικές πηγές πρόσληψης ασβεστίου, για όσα παιδάκια δεν συμπαθούν τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Οι σαρδέλες, τα φασόλια, το φυτικό γάλα, τα αμύγδαλα, τα πράσινα λαχανικά, τα ξερά σύκα, οι σπόροι, τα πορτοκάλια είναι μερικά από αυτά.

Μέλι

Τα παιδιά γεννιούνται γνωρίζοντας ήδη την γλυκιά γεύση. Αυτό σημαίνει πολλά για την μετέπειτα ζωής τους. Τι θα λέγατε αντί για ζάχαρη δίνατε στο παιδί σας μέλι; Ένα φρέσκο, φυσικό και γεμάτο προβιοτικά και βιταμίνες τρόφιμο; Έτσι θα καλυφθεί και η θρέψη και η απόλαυση. Το μέλι εντάσσεται στη διατροφή του παιδιού σας μετά τους πρώτους 12 μήνες ζωής.

Βούτυρα ξηρών καρπών

Ταχίνι, φυστικοβούτυρο, πάστα κάσιους, φουντουκοβούτυρο είναι τα πιο κοινά βούτυρα ξηρών καρπών. Όπως και οι ίδιοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε ω λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Ένα τοστάκι με ταχίνι, μέλι και λίγες φέτες μπανάνας μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμωτικό δεκατιανό για το σχολείο.

Smoothies

Στα smoothies μπορείτε να συνδυάσετε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Είτε χειμώνα, είτε καλοκαίρι αποτελούν καλή επιλογή για τα παιδιά που αθλούνται, που βαριούνται την μονοτονία και για όσα δεν θα προτιμούσαν να φάνε αυτούσιο ένα φρούτο ή λαχανικό ή κάποιο άλλο τρόφιμο. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά, τους συσκευασμένους χυμούς και τα ροφήματα σοκολάτας με φρέσκα smoothies τα οποία θα δυναμώσουν, θα ενυδατώσουν και θα χαρίσουν ενέργεια στο παιδάκι σας για να συνεχίσει.

Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που «κατοικούν» στο πεπτικό σύστημα, και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του καθώς και του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται περαιτέρω και ωριμάζει πλήρως τα πρώτα χρόνια ζωής. Ειδικότερα τα μικρόβια που ζουν στο έντερο συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και παράγουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Καλές πηγές προβιοτικών είναι το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα, το κεφίρ, το ξινόγαλα, το τουρσί λαχανικών, ο ξινόχοντρος τραχανάς, το σκόρδο και τα μαλακά τυριά.

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει αλλεργίες στα παραπάνω τρόφιμα. Φροντίστε να ενυδατώνεται επαρκώς, να κάνει μικρά και συχνά γεύματα. Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη καμία αφορμή για κίνηση και θυμηθείτε να ζητήσετε την βοήθεια διατροφολόγου πριν τα βρείτε σκούρα.

Πηγή: diatrofi.gr