Θρεπτική αξία: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο. Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικά υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Γεύση: Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι με άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.
Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει δύσκολα λόγω των ιδιοτήτων του.
Γενικά Στοιχεία: Το βιολογικό μέλι βελανιδιάς παράγεται από την οικογένεια Σούκα στα Καλάβρυτα σε υψόμετρο 500-1200 μέτρων. Το μέλι της βελανιδιάς είναι ένα από τα μελιά μελιτώματος, δηλαδή παράγεται από τις έκκρισις των μελιτογόνων εντόμων που παρασιτούν στο φλοιό της βελανιδιάς. Στη χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των Ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια. Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν.