Θρεπτική άξια: Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.
Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες (τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό) έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ακόμη χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων των βρόγχων.
Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για διαβητικούς τύπου Β´.
Γεύση: Έχει χαρακτηριστική, δυνατή, πολύ γεμάτη, υπόπικρη γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας.
Άρωμα: Δεν παρουσιάσει έντονο άρωμα.
Χρώμα: Το χρώμα αρχικά είναι κιτρινωπό και όταν ωριμάσει το μελί αποκτά ένα σκουροχάλκινο χρώμα.
Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα και αποκτά βουτυρώδη υφή.
Γενικά Στοιχεία: Το μέλι κουμαριάς παράγεται από την οικογένεια Σούκα στις πλαγιές της Αχαΐας. Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινάει τον Νοέμβριο, ενώ τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ μέχρι αργά την άνοιξη. Το μέλι κουμαριάς περιέχει: α) Την ουσία Arbutin, η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό. β) Τον πολυσακχαρίτη, Τυρανόζη, ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων. γ) Το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.
Τέλος σύμφωνα με ανάλυση του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου της Βρέμης και της εταιρείας Kraft του Μονάχου περιέχει:
0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
36,1% φρουκτόζη
28,9 γλυκόζη
1,7% μαλτόζη
1% τυρανόζη
19,5% υγρασία
Το ph του κυμαίνεται στο 4,5
Στην χώρα μας το μέλι της κουμαριάς και της καστανιάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστά. Τα γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών.