Το παστέλι συνδυάζει τους υδατάνθρακες από το μέλι και τις πρωτεΐνες από το σουσάμι. Θεωρείται ένα μικρό γεύμα.
Προσφέρει ενέργεια σε όσους το καταναλώνουν, έξτρα δύναμη σε όσους αθλούνται και σας κρατάει μέχρι το επόμενο γεύμα. Συμβάλει στη διατήρηση γερών οστών, είναι κατάλληλο για διαβητικούς, έχει φουλ αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην καλή υγεία.
Δεν είναι τυχαίο που το έφτιαχναν και το έτρωγαν ως γλύκισμα στην αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν αναφορές σε Όμηρο και Ηρόδοτο.