Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες ελληνικές υπερτροφές (superfoods). Είναι πλούσια σε φρουκτόζη, κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών και σε σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Διαθέτει αντιοξειδωτική βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Η μαύρη σταφίδα έχει πολλές διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση της βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στη μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ.
Έχει προβιοτικές ιδιότητες, ενώ διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση. Το εκχύλισμα της μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου.
Ο Στρατός της χορηγούσε και σε καιρό πολέμου και σε καιρό ειρήνης για την αντιμετώπιση του κρύου της νυχτερινής σκοπιάς. Οι αθλητές την προτιμούν για την ύψιστη διατροφική της αξία.
Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αρκετές θερμίδες, οπότε καλό είναι να καταναλώνεται με σύνεση. Δύο κουταλιές της σούπας μαύρης σταφίδας είναι ικανοποιητικές.