Τα ράσμπερι ή σμέουρα αποτελούν έναν διατροφικό «θησαυρό» με πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι πολυφαινόλικές ενώσεις, σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου. Οι ανθοκυανίνες, έχει αποδειχτεί ότι καταστέλλουν την φλεγμονή. Επίσης, η αντιοξειδωτική δράση τους, καθιστά σημαντική την κυτταρική αναπαραγωγή, βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου.
Επιπλέον, τα σμέουρα είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές, βοηθώντας στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού συστήματος.
Είναι τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή. Τέτοιου είδους τροφές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση τα σμέουρα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Τα σμέουρα έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του διαβήτη γιατί βοηθάει στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στη ρύθμιση της χοληστερίνης, ενισχύοντας ταυτόχρονα την απώλεια βάρους.