Η αρώνια εντάσσεται στις πρώτες θέσεις της διεθνούς κλίμακας με τα φαρμακευτικά φυτά. Οι καρποί της συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρτηριοσκλήρυνσης, της γαστρίτιδας, των κιρσών και των νόσων του κυκλοφορικού, του θυρεοειδούς, των οφθαλμικών παθήσεων και των νεοπλασματικών νόσων (συγκρατεί τα καρκινογόνα ραδιενεργά στοιχεία).
Οι καρποί αρώνιας είναι πλούσιοι σε φυσικά αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, οξέα, τανίνες, οργανικά οξέα και εύπεπτα σάκχαρα. Επίσης, περιέχουν πηκτίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, πολλές βιταμίνες (όπως προβιταμίνη Α, B2, B6, B9, C, E) και μικροστοιχεία (βόριο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ιώδιο, κοβάλτιο, χαλκό, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο).
Εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολικών ενώσεων, που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοπαθειών και μεταβολικών νόσων γενικότερα (διαβήτης, παχυσαρκία).
Επιπλέον, ο καρπός της αρώνιας χρησιμοποιείται στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Η παρουσία της σορβιτόλης προσδίδει αίσθηση αναζωογόνησης στο στόμα, ενώ παράλληλα εμποδίζει την ανάπτυξη τερηδόνας.
Γενικά, η αρώνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών καθώς είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που προσλαμβάνεται μέσα από την τροφή. Η ιδιότητα αυτή έχει επιβεβαιωθεί μέσα από κατάλληλες χημικές αναλύσεις και τα αντίστοιχα κυτταρικά μοντέλα.
Ακόμη, μέσα από φασματοφωτομετρικές μελέτες έχει επιβεβαιωθεί η δράση της αρώνιας εναντίον του σχηματισμού ελευθέρων ριζών στον οργανισμό, ένας δείκτης ο οποίος συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.