Ο λιναρόσπορος είναι ένα σπόρος με πολλές ευεργετικές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιδανικό για όσους δεν προτιμούν ιδιαίτερα το ψάρι) και σε συγκεκριμένα φυτοχημικά, όπως οι λιγνάνες.
Χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας ή για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης στο αίμα και της «κακής» χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Είναι εναλλακτική πηγή για όσους δεν τρώνε κρέας, γιατί περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά στοιχεία -πολυφαινόλες- που προστατεύουν τον οργανισμό από οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να καταστρέψει την υγεία των κυττάρων.
Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν αλεσμένο λιναρόσπορο, καθώς είναι ευκολότερος στην πέψη. Ο λιναρόσπορος ολόκληρος μπορεί να περάσει από το έντερο δίχως να έχει χωνευθεί, με συνακόλουθη μεγάλη απώλεια των οφελών που έχει για την υγεία.
Ο λιναρόσπορος καταναλώνεται σε διάφορα μικρά γεύματα και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική.