Το στραγάλι μπορεί να είναι υποτιμημένο, αλλά πολύ ωφέλιμο σνάκ. Μπορεί να το βρίσκουμε στις προθήκες με τους ξηρούς καρπούς, αλλά ανήκει στα όσπρια, αφού πρόκειται για… ψημένα ρεβίθια και μάλιστα σε διάφορες μορφές, όπως αφράτο, λευκό ή λευκό κροκάν.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μια μερίδα ψημένα στραγάλια μας δίδουν τόση πρωτεΐνη όση τα αμύγδαλα, τις ίδιες φυτικές ίνες με δύο φλιτζάνια μπρόκολο αλλά και τόσο φυλλικό οξύ όσο τρεις κούπες σπανάκι.
Ιδανικό για όσους απολαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς αλλά είναι αλλεργικοί, δεν περιέχει γλουτένη και επιλέγεται πολύ συχνά από vegan.
Είναι πλούσια πηγή τόσο διαλυτών όσο και διαιτητικών ινών, πολύ σημαντικών για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών στερολών απαραίτητες για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
Είναι μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος, αντιοξειδωτικών, βιταμινών της ομάδας Β, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου. Επειδή επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λίγα λιπαρά αλλά και θερμίδες, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όταν ενσωματωθούν σε μια θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφή.