Τα κελυφωτά φιστίκια αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την σωστή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) και της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη).
Μια μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων από κελυφωτά φιστίκια δίνουν το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε Β1 και το 18% της Β6. Η τελευταία, η βιταμίνη Β6, είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος στα κύτταρα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τα κελυφωτά φιστίκια αποτελούν πηγή φυτικών στερόλων, ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά και πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η λουτείνη.
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο φώσφορος και το κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην μείωση της καρτιζόλης, της λεγόμενης ως ορμόνης του στρες. Λόγω δε της καλής ποιότητας σε φώσφορο, τα κελυφωτά φιστίκια βοηθούν στη βελτίωση της όρασης και την προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.
Τα κελυφωτά φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά, εξαιρετικά θρεπτικούς και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Χρειάζεται ωστόσο μέτρο για να αποφεύγεται η περίσσια θερμιδική πρόσληψη.
Μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην διατροφή και να καταναλωθούν καβουρδισμένα, με ή χωρίς αλάτι, ωμά, είτε αυτούσια είτε μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα. Τα κελυφωτά φιστίκια μπορούν να προστεθούν σε διάφορες σαλάτες λαχανικών, σε δημητριακά ή και να αποτελέσουν βασικό συστατικό νόστιμων και υγιεινών σνακ. Χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.