Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, ιδίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες.
Μόλις 25 γραμμάρια καρύδια παρέχουν περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντι-φλεγμονώδους δράσης τους, συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη. Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ αυτών, η μελατονίνη, που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή μετάλλων, όπως το μαγγάνιο, ο χαλκός, το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεύρων και ενισχύουν τη μνήμη.
Η καρυδόψιχα τρώγεται ως ξηρός καρπός, συνοδεύει ενδιάμεσα γεύματα, χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.